Dzieciaki gotują (się) na piknik
Podczas warsztatów uczestnicy:
- będą odkrywać różne smaki,
- dowiedzą się dlaczego nie wolno marnować jedzenia,
- poznają zasady zdrowego odżywiania i kuchni 0-waste,
- poznają różne produkty pod względem ich konsystencji i zmian na skutek dodania np. wody,
- poprawią sprawność motoryczną i grafomotorykę.
Zajęcia mają charakter warsztatów kulinarno-sensorycznych podczas których dzieci rozwijają wyobraźnię. Mają pozytywny wpływ na budowanie integracji sensorycznej, czyli prawidłowej organizacji wrażeń sensorycznych dostarczanych przez receptory. Dodatkowo produkty wykorzystywane do realizacji warsztatów będą pochodziły z typowych resztek np. suchy chleb, obierki z warzyw etc.
- Warsztat 1 – smacznie i zdrowo (produkty wiodące: warzywa)
Termin: 26.07.2022 w godz. 13:00 -16:00 - Warsztat 2 – kolorowo i słodko (produkty wiodące: owoce sezonowe)
Termin: 28.07.2022 w godz. 13:00 -16:00 - Warsztat 3 – zielona śniadaniówka (produkty wiodące: zielone warzywa)
Termin: 16.08.2022 w godz. 13:00 -16:00 - Warsztat 4 – podwieczorkowe przysmaki (produkty wiodące: płatki)
Termin: 18.08.2022 w godz. 13:00 -16:00